پخش زنده
دانلود اپلیکیشن اندروید دانلود اپلیکیشن اندروید
English عربي
6819
-
الف
+

قصه «تیرباران» شهید اندرزگو

فیلم سینمایی «تیرباران» امروز ساعت 20 راهی آنتن آی‌فیلم فارسی می‌شود.

فیلم سینمایی «تیرباران» امروز ساعت 20 راهی آنتن آی‌فیلم فارسی می‌شود.

به گزارش آی‌فیلم، فیلم سینمایی «تیرباران» - که راوی زندگی و شهادت سیدعلی اندرزگو است - را علی اصغر شادوران در سال 1365  نوشته و کارگردانی کرده است.

شاید باورش سخت باشد که کارگردان «بچه‌های آسمان» کار خود را از بازیگری آغاز کرد و «تیرباران» یکی از اولین تجربه‌های جدی او در این زمینه است.

سید علی اندرزگو (١٣١٨-١٣٥٧) از مبارزان مخالف حکومت پهلوی در خلال سال‌های ۱۳۴۲–۱۳۵۷ و عضو هیئت‌های موتلفه اسلامی بود که با گروه‌های مختلفی ارتباط داشت. وی ازمهم‌ترین چهره‌های انقلاب اسلامی به شمار می‌رود.

اندرزگو شخصیتی خودساخته داشت و از کودکی به علت فقر خانواده به سختی کار کرده بود. در نوجوانی با شهید نواب صفوی و گروه فدائیان اسلام آشنا شد و بسیار از او تاثیر پذیرفت.

در جریان واقعه قیام ۱۵ خرداد از فعالان و از عاملان تظاهرات بود که همان شب با اهدای کتابی از سوی امام خمینی مورد تقدیر واقع شد. پس از این واقعه، وی دستگیر شد و تحت بازداشت از سوی ساواک قرار گرفت. پس از مدتی اندرزگو از زندان آزاد شد و به شاخهٔ نظامی جمعیت هیئت‏‏های مؤتلفه اسلامی پیوست.

در دوره حسنعلی منصور قانون اجازه استفاده مستشاران آمریکایی در ایران از مصونیتها و معافیتهای قرارداد وین به تصویب رسید که به گفته امام خمینی احیای کاپیتولاسیون بود. پس از سخنرانی امام خمینی در ذم این قانون دولت منصور او را به ترکیه تبعید کرد و به همین دلیل جمعیت هیئتهای مؤتلفه اسلامی تصمیم به کشتن حسنعلی منصور گرفت.

اندرزگو وظیفه کند کردن اتومبیل حامل نخست وزیر را بر عهده گرفت و پس از آنکه محمد بخارایی، از اعضای هیئت‌های موتلفه اسلامی، گلوله‌ای به گلوی نخست وزیر شلیک کرد، او نیز گلوله دیگری به او زد و از مهلکه گریخت. در پی این اقدام، ساواک به جستجوی وی و دیگر عاملان پرداخت. اما نتوانست اندرزگو را بیابد؛ لذا وی را به‌طور غیابی در دادگاه محاکمه و به اعدام محکوم کرد.

مدتی پس از محاکمه غیابی اندرزگو، ساواک موفق شد او را ردیابی کند. اما او از دست ساواک فرار کرده و به عراق گریخت. او در عراق، هر از چند گاهی به دیدار امام خمینی می‌رفت. اندرزگو در سال ۱۳۴۵ به ایران بازگشت.

او پس از آن مدتی را در افغانستان و مدتی را نیز در سوریه و لبنان گذراند.
او در دوم شهریور 1357 و زمانی که راهی خانه یکی از دوستانش بود توسط ماموران ساواک ترور شد و به شهادت رسید.
در بسیاری از متون از اون تحت عنوان چریک تنهای انقلاب یاد می‌شود.

فیلم سینمایی «تیرباران» که روایتگر قصه این مرد انقلابی است امشب ساعت 20 از شبکه آی‌فیلم فارسی پخش و در ساعت‌های 4 و 12 روز چهارشنبه بازپخش می‌شود.

ب س

نظر شما
ارسال نظر